Det er spesielt med været, jeg mener slik vi har det med forskjellige årstider. De landene som har et relativt stabilt klima året rundt, er i mindre grad opptatt av været. Men det kan være andre naturfenomen som opptar dem, som for eksempel kraftige stormer og orkaner. Da blir kanskje ikke litt kulde og snø så viktig. Jeg tror alle på sett og vis har sitt å tenke på. Ekstrem tørke er jo verre enn store vannmengder på sett og vis

Store lokale variasjoner

Jeg som er født og oppvokst på Østlandet, og har mange ganger tenkt at jeg er heldig. Når man ser hvordan været kan være på Vestlandet, Trøndelag og videre nordover. Det er ikke noen tvil om at Østlandet ligger gunstig plassert i så måte, altså værmessig. Mye av årsaken er at mange av lavtrykkene kommer inn fra Nordsjøen, altså vestfra. Fjellene som ligger mellom Vest- og Østlandet, danner et skille værmessig. Disse fjellene tar av for mye av nedbøren, som ofte Vestlandet får.

Store lokale variasjoner

Mer utsatt for kulde

Østlandet er mer utsatt for kulde enn Sørlandet og Vestlandet, men da må man til den indre delen av Østlandet. Uten at jeg har noen statistikk å vise til, så vil jeg nok tror at Østlandet rundt Oslo er desidert mest gunstig værmessig.

Annen type vær

Annen type vær

De senere årene har man sett en endring av værtyper og klima, det er mer ekstremvær. Større nedbørsmengder og mer vind, er vel det som er mest aktuelt, det er i alle fall det jeg opplever og hva folk snakker om. Sist vinter og sommer, utpekte seg også som mer ekstrem enn tidligere. For Østlandet sin del, kom det nesten ikke regn på 3 måneder. Vinteren var også ganske hard, dette så man over store deler av landet. Hva gjør slike endringer med oss? Er det en varig endring eller en midlertidig variasjon i vær og klima? Ikke godt å si, men uansett er det spennende å se utviklingen.

Variasjon gjennom året

Det med at vi faktisk har vinter, vår, sommer og høst, skaper en variasjon jeg liker. Jeg liker egentlig vår og høst aller best, det er overgangen til noe annet. Om våren er det deilig når man kjenner solen begynner å varme, se snøen smelte og alt våkner til liv. Dessuten slipper man plagsomme insekter, det er overgangen til en varmere årstid som er i full gang. Høsten er også på sett og vis deilig, ikke det at man nødvendigvis lengter til vinteren. Flotte farger ute i naturen, friskere luft, bær i skogen, og barfrost når man begynner å komme til oktober.

November er en måned som kan være ganske så stusselig, det er mørkt store deler av døgnet og ofte har ikke snøen kommet enda. Denne måneden preges ofte av en del nedbør, det er ofte en blanding av regn og snø. Jeg snakker nå om Østlandet, i nord kan vinteren allerede ha kommet. Det samme med fjellene, selv fjellene i sør kan få tidlig vinter. Bare ved å forflytte seg noen høydemeter, kan været endre seg totalt.