Jeg sitter og føler litt på dette med oss nordboere og vær, hvor mye av tiden snakker vi om været? Jeg treffer mange mennesker i jobben min, nesten uten unntak kommer været fort opp som samtaletema. Jeg skal nok ikke påberope meg at jeg er noe annerledes enn de jeg treffer, jeg tar meg selv i det mange ganger. Hvorfor er det slik? Er det i mangel av noe annet å snakke om? Eller er vi faktisk så opptatt av været som det kan virke som?

Nordmenn & vær

Årstider

Jeg tror nok mye av årsaken til at vi snakker mye om været, er fordi vi har fire årstider. Det er på en måte slik at vi hele tiden går og venter på at været skal bli bedre, i alle fall i vinterhalvåret. Det er jo en kjent sak at vi store deler av året ikke er bortskjemt med for mye sol og varme, men når sola og varmen endelig kommer, ja da er det ofte galt det også. Det er ikke lett å bli klok på dette. Jo eldre vi blir, jo mer snakker vi om været. Det er da ofte lett å se tilbake til været før om årene. Da det var varmt hele sommeren, med masse sol. Vinteren var det snø fra oktober til april, og veldig kaldt. Men er dette riktig? Det viser seg at det faktisk ikke stemmer, men vi husker nok best det beste og det verste og ikke det midt i mellom.

Store variasjoner fra sør til nord

Det er jo en kjent sak at vi har et langstrakt land, dette medfører så klart også store variasjoner i været. Vi som bor i Sør-Norge er tilgodesett med langt bedre vær, enn det nordlendingene er vant med å ha. Men om det virkelig er flott sommervær i nord, er det ikke noe som kan måle seg med det. Midnattssol er noe helt spesielt, det kommer turister fra hele verden for å oppleve den.

Rekorder

Det er sjelden man opplever det ekstreme, selv om det kan virke ekstremt der og da. Tenker på temperaturer i denne omgang, når det gjelder kulderekorder er det Finnmark som troner på toppen. Dette er kanskje ikke så overraskende, og det er Kautokeino og Karasjok som utpeker seg på statistikken. Om vi ser på de 30 siste årene er det Karasjok med 51,2 grader den 28 januar 1999 som er det kaldeste som er målt. Men i 1886 var det 0,2 grader kaldere, på samme sted. I løpet av de samme siste 30 år, er det Karasjok og Kautokeino som har hatt de årlige rekordene i 22 år.

Rekorder

Varmerekorden

Det kanskje langt hyggeligere å snakke om varmerekorder, i alle fall for de fleste av oss vil jeg tro. Det er Nesbyen i Hallingdal som har rekorden fra 20.juni 1970, med 35,6 grader. Nesbyen er stadig å finne på listen over varmeste sted i Norge. Forklaringen på hvorfor det blir så varmt der er at det er de spesielle åssidene på hver side av dalen gjør at varmen blir stående stille nederst i dalbunnen.