Vi nordmenn har en trang til å komme oss sydover, til varmere strøk som vi ofte kaller det. Dette med charterturer kom for alvor på 1970 – 1980-tallet, men noen reiste også før den tid men mest de som hadde bedre råd enn de fleste av oss. Nå til dags er det det nesten uvanlig og ikke reise, det er i alle fall ikke mange som aldri har reist sydover for å oppleve varmen. Jeg for min del var i begynnelsen av 20-årene, først da opplevde jeg en chartertur og min første flytur.

Nordmenns trang til å oppsøke varmen

De første charterturene

Det var faktisk en danske som startet med charterturer, eller pakkereiser som de også blir kalt. Her i Norden var han den første som arrangerte turer sydover, fremkomstmiddelet var buss og landet var Spania. Dette skjedde i 1950, mannen vi snakker om er Eijlif Krogager eller «Tjæreborgpresten» som han også be kalt, dette fordi han var utdannet prest. Bussene ble etter hvert byttet ut med fly, operert av danske og svenske flyselskap. Den første chartertur utført med norsk flyselskap, fant sted 21.juni 1959. Flyet fra Norrøna fly var en Convair-240 maskin, flyplassen var Fornebu utenfor Oslo. Dette året ble det flydd 400 nordmenn til varmere strøk, tallet nå til dags ligger tett opp mot èn million. Det sier noe om hvilken vekst vi snakker om.

De første charterturene

Klima og vær, eller er det mer som lokker?

Det er nok først og fremst varmere klima og pent vær som trekker oss sydover, med fire årstider er det jo ikke så store deler av året vi kan kose oss med varme her hjemme. Man ser tydelig og raskt oppsving i antall reiser når vi får dårlige somrer, da er vi ikke sene med å komme oss til flyplassen. Det er jo typisk land som Spania og Hellas som frister oss nordmenn mest. Men etter hvert har også mange nye destinasjoner kommet, både i Europa men også andre steder på kloden. Det er nok mange årsaker til at vi stadig oftere velger lenger reiser enn innen Europa, en ting er at flyene er blitt bedre og raskere. Men prisene på flyreiser har også gått drastisk ned, samtidig som levekårene og kjøpekraften vår har økt. Mer ferie enn tidligere er også noe som spiller inn så klart. Før i tiden var det nok flere som kun reiste for varme og sol, enn det som er tilfellet i dag. Men på de typiske charterturene, er det nok fortsatt mest av dem som lengter etter sol og strender eller bassenget ved hotellet man finner. Men flere og flere velger å sy sammen reisen sin selv, de synes opplegget til charterselskapene ikke passer dem. Man kan dessuten komme billigere fra det ved å booke fly og hotell selv. Internett har jo gitt oss en unik mulighet til å være vår egen turoperatør, ved å surfe på nettet kan man lett ordne seg en flott reise, uansett hvor i verden det måtte være. Om man reiser på grunn av sol og varme, kulturopplevelser, sportsarrangement eller andre årsaker, vi nordmenn er uansett et reisende folk.