Jeg tenker meg at det er mange om skriker når de ser denne tittelen. Noe av det vi nordmenn liker å klage mest over er nemlig været. Enten regner det for mye eller så er det for varmt. Det kan komme for mye snø eller for lite snø. Kort sagt, vi blir sjelden fornøyd. Samtidig er det helt klart at hvis vi ser bort fra dårlige perioder og vi ser på helheten, har vi mye å være glade for. Selv de dårlige periodene, slik som perioder med mye nedbør, blir sluttresultatet stort sett positivt.

Norge er heldig med været

Mye vær gir flott natur

I Norge har vi vår, sommer, høst og vinter. Alle med sine værforhold, noe som gir gode vekstforhold. Ikke alltid de beste forholdene for våre nytteplanter om korn, men for plantene som hører til i norsk natur er det perfekte vekstforhold. I noen tilfeller klarer vi å benytte oss av planter og vekster som hører hjemme i norsk natur. Resultatet er svært saftige epler, jordbær som er helt ekstraordinært smakfulle og mange andre smakfulle godbiter. Vi må heller ikke glemme at den norske naturen er et mektig skue. Både vi nordmenn og turister bruker mye tid ute i naturen, nettopp på grunn av artsmangfold og frodigheten.

Golfstrømmen

Jorden er en liten rund ball om svever rundt i et uendelig mørke. Det som skjer et sted på jorden vil påvirke andre steder. Sommerfugl effekten sier noe slik som at hvis flokk monark sommerfugler (en av de største sommerfuglartene) letter samtidig, vil vindbevegelen som skapes av vingeslagene føre til storm et annet sted i verden. Jeg er ikke helt sikker på om jeg tror at det skal så lite til, men jeg er helt enig i prinsippet om at været blir påvirket av mange faktorer. I Norge er vi helt avhengig av Golfstrømmen. Den kommer fra golfen, fra Sør-Amerika, og går helt opp til norskekysten. Denne er den viktigste årsaken til å vi har isfrie havner og et forholdsvis mildt klima.

Golfstrømmen

Gir global oppvarming mer sol i Norge?

Jeg skal ikke gå inn i noen diskusjon om hvem som er skyld i global oppvarming eller annet. Det jeg vet er at klimaet vårt er i endring. Jeg har ikke tall på hvor mange sommerdager jeg har sittet inn med en ipad og spilt sjakk hos Chess, skutt noen baller med Bubble witch og lekt med hos Pokerstars casino. Moro med slike spill, men det er jo sommer! Jeg vil sitte ute og nyte solen, men det regner dag inn og dag ut.

Noen mener at global oppvarming vil gi varmere vær, mer sol og sommer. Det ligger jo litt i ordet. Dessverre er forskerne uenig i det. Målingen som er gjort viser at havtemperaturen stiger. Høres ut som gode nyheter for de som vil svømme, men det er faktisk motsatt. Kalde og varme havstrømminger er med på å skape bevegelse i havet. Det varme vannet presses opp, det kalde ned. Dette er en kompleks prosess, men kort sagt så betyr dette at Golfstrømmen begynner å endres. Det er nemlig ikke lenger slik at det kalde vannet skyver det varmere vannet opp. Det kalde vannet blir varmere og alt blander seg. Dette har selvsagt mange konsekvenser for dyrelivet i havområdene, men det påvirker også klima. Det blir mindre bevegelse i luften og i vannet, ettersom det er mindre temperaturforskjeller. Global oppvarming gir mer ekstremvær og mindre variasjoner. Ikke en lenger sommer, dessverre…..

Vi trenger litt uforutsigbarhet

Jeg har litt lyst til å være filosofisk. Vi mennesker kontrollerer mye av hverdagen og verden rundt oss. Plen utenfor husene i et byggefelt er gjerne pent klippet, med klart avgrensede bed. Tærne får bare vokse til en viss høyde. Vi har gjennom svært selektivt oppdrett sørget for at kyrene produserer maksimalt med melk og maksimalt med kjøtt. Skogen forvaltes ved at man fjerner døde trær og tar ut tømmer. Dette er bare noen av måtene vi kontrollerer og styrer omgivelsene. Været er en helt annen sak. Vi kan ikke, enn så lenge, styre hvor lenge det vil regne. Vi kan beregne hvor mye snø som vil komme en uke, men vi kan ikke stoppe snøen. Så vi blir på mange måter konfrontert med noe som er større enn oss selv.  Vi trenger å være litt ydmyk innimellom, og været sørger for det.

Hva ellers skal vi snakke om?

Litt fleipete sagt, men vi nordmenn elsker å snakke om været. Å diskutere om det kommer til å regne eller ikke. Skryte av eller klage over hvor varmt eller kaldt der er. Er du på en fest, ute blant venner eller noe lignende, har du alltid noe å snakke om. Et nøytralt tema hvor alle kan sukke og stønne over dårlig vær. Så vi er heldig med været i Norge, på mange forskjellige måter. Selv om vi alle håper på en mer solrik sommer!