Norge perfekt for vintersport

Det ikke mange vet om Norge er at landet faktisk har et veldig godt klima på sommerstid. Selv helt opp til Finnmark og lenger nord kan man oppleve temperaturer helt opp mot 30 varmegrader i juni og juli måned. Selv om dette hører til sjeldenhetene er ofte Norge badet i sol. Men det er ikke sommersport vi skal snakke om her, for Norge er faktisk perfekt for vintersport. Og det er kanskje også derfor vi har så mange vintersportsutøvere i dette langstrakte landet. Ikke bare ski og skøyter, men også alpint, hundeslede, curling, freestyle og masse mer. Mulighetene er gode for dem som vil oppleve vintersport, ja selv på sommeren. Nå skal vi presentere noen grunner til at Norge utmerker seg for sine vintersportssteder rundt om i landet.

Høye fjell og dype daler

Norge har ingen enorme fjell slik som Elbrus og Mont Blanc, men har likevel mer enn 100 fjelltopper over 2300 meter. Med tanke på beliggenheten, er disse utmerket for toppturer, utforkjøring, freestyle offpiste, snø-kiting og mye mer. Den aller høyeste fjelltoppen Galdhøpiggen strekker seg 2469 meter opp med beliggenhet i Innlandet.

Fjellet ligger på en enorm isbre kalt Jotunheimen, og det er beliggenheten som gjør den attraktiv. For det første er det enkelt å komme seg hit. Med tog fra Gardemoen tar det i underkant av to timer å komme seg til Otta. Herfra er det kort vei til foten av fjellet. Dessuten byr Jotunheimen på mange andre attraksjoner, slik som Fanaråken, Store Skagastølstinden og brevandring. I tillegg er det kort vei til steder som Voss og ekstremsport, Geiranger i Stryn og Hodlekve. Sistnevnte er et ellevilt skianlegg ved Sogndal. Naturen er uten sidestykke.

Innland gir lave temperaturer

Og for dem som ikke visste det, Norge grenser i øst mot Sverige. Mange steder bygd opp av fjell og innland. Det skulle man ikke tror når man vet at landet har nesten 30.000 kilometer med kystlinje. De store fjellene gir beskyttelse mot varmen fra havet og gir dermed lave temperaturer fra oktober til mai. Dette er ideelt for vintersport. Det er ikke uten grunn dansker, tyskere, amerikanere, sveitsere, spanjoler og islendere valfarter til steder som Hafjell, Geilo, Tryvann og Gaustad. Disse stedene er dessuten velorganiserte og utbygget for å huse tusenvis av skientusiaster i vinterhalvåret.

Mange skianlegg og fantastisk natur

Mange skianlegg og fantastisk natur
Mange skianlegg og fantastisk natur

 

Man trenger ikke å befinne seg i Vestlandet eller Innlandet for å få de aller beste opplevelsene med vintersport. Trøndelag har for eksempel en av Nord-Europas største skianlegg i Oppdal, mens Troms har alper og Lofoten. Her er de utsøkte naturfenomenene hva utlendinger oppsøker. Nordlys, hvalsafari og fugletitting kan kombineres med vintersport. Lenger nord har man enorme vidder på høye platå som gir permafrost store deler av året. Finnmarksvidda er enorm i utbredelse og grenser mot Finland og Russland i Øst. Her går noen av de aller største hundesledeløpene i verden, kun slått av Iditarod.

Selv om gradestokken nå nærmer seg 30 varmegrader ved havnivå, er det mange som fortsatt går på ski hver dag. Fjellet bugner av snø og gode skiforhold. Men det er farlig, snømassene er løse og kan utløse skred. Følg alltid rådene fra ekspertene og myndighetene når du oppholder deg i fjellet.