Snødybder

Jeg har tidligere skrevet en del om nedbørsrekorder i Norge, og denne gangen skal jeg avgrense det til kun å gjelde snøfall. Jeg for egen del er fasinert over store snøfall, og som guttunge kan jeg godt huske at jeg stod tidlig opp for å se hvor mye snø som hadde kommet i løpet av natten. Jeg er født på slutten av 1960-tallet, så det er nok stort sett vintrene fra begynnelsen og midten av 1970-tallet jeg husker. Det å diskutere vær er ikke lett, fordi det finnes så mange meninger om det. Men statistikk over nedbør, er ikke så lett å snakke seg vekk fra. Den viser nemlig det at nedbør kommer og går, og snøfattige vintre har det alltid vært. Men nå skal vi altså se på de snørike vintrene, og ikke minst hvor rekordene er blitt satt. Selv om jeg mener det var skiføre i Nordmarka fra november til april hvert år på 1970-tallet, så stemmer nok ikke dette. Norge har en 150 år lang tradisjon på å dokumentere været, så det mangler ikke på informasjon og statistikk.

Størst økning på ett døgn

Siden det er størst snøfall vi skal ha fokus på, så er listen bygget på nettopp det. Det betyr hvor mange centimeter snødybden økte, i løpet av 24 timer. Listen tar med den totale snødybden også, men den er ikke så avgjørende i denne målingen og statistikken.Dette er altså rekorden som har stått siden 1953, den 26.mars dette året falt det altså 1 meter snø – stedet som fikk denne enorme mengden er Hattfjelldal. Jeg tror nok jeg har tatt med meg rekorden tidligere også, og den totale snødybden stoppet på 2,76 meter. Det var nok mange som slet lenge med å håndtere denne mengden, og snøfresere var ikke allemannseie på den tiden. Vi beveger oss vekk fra Hattfjelldal i Nordland, til Odda i Hordaland. Det kom den 3.januar 1927 hele 92 centimeter med snø, som fra før kun hadde fattige 5 centimeter på bakken. Rett fra nesten ingenting til nesten én meter, er ganske kraftig overgang.Rekordene fordeler seg ganske likt fra landsdel til landsdel, og nå har turen kommet til Møre og Romsdal. 10 dager før juleaften i 1991, kom det 90 centimeter med snø i Sunndal kommune. Også her var det ganske snøfattig, før det store lasset med julesnø ankom.

Jevnt fordelt over hele landet

Jevnt fordelt over hele landet

Resten av listen over snørekorder, fordeler seg ganske likt over det meste av landet. Unntakene ser ut til å være de nordligste fylkene, og store deler av Østlandet. Så de snørike vintrene jeg opplevde i Oslo som barn, var tydeligvis ikke nok til å sette noen rekorder. Den minste rekorden på listen, er det Vennesla som står for. Her kom det 4.februar 1960 fattige 37 centimeter med snø, så er dette altså rekord for Vennesla sin del. Det var alt vi fikk med i denne omgang, men fortvil ikke – det kommer snart mer værrelatert stoff.