Tordenvær

Vi har etter hvert tatt opp en del værrelaterte saker på denne siden, og det skal vi fortsette med. Er det noe spesielt vi nordmenn er opptatt av, så er det jo været. Men selv om vi snakker mye om været, er det slett ikke sikkert vi kan så mye om det av den grunn. Vær er komplisert, det ser man jo når det meldes om vær. Selv med dagens teknologi, er det svært ofte at det meldes feil vær. Denne gangen skal vi se litt nærmere på tordenvær, det er jo en kjent sak at mange ikke trives når lyn og torden herjer. Kanskje det hjelper å få litt mer kunnskap om det, og hva som egentlig skjer når denne værtypen inntreffer.

Tordenvær

Dette er et værfenomen som ofte består av både lyn og torden, og det dannes av noe som heter Cumulonimbus skyer. Det som også er vært vanlig når det gjelder tordenvær, er at det fører med seg regn, hagl og noen ganger snø. En sjelden gang så er det tordenvær uten nedbør, dette kalles for «Tørre tordenvær» Det som skjer, er at nedbøren aldri når bakken før den fordamper rett og slett.

Hva er årsaken

Dette er ikke lett å forklare, uten å bruke kompliserte fagtermer. Men jeg skal etter beste evne, forklare det så enkelt som det er mulig.  Når det oppstår store mengder med vanndamp i lufta, så kondenserer denne dampen til vanndråper og iskrystaller. Hvis det er en ustabil atmosfære, som preges av vertikale og kraftige luftbevegelser – så ligger alt til rette for at det blir tordenvær.

3 vilkår som må oppfylles

3 vilkår som må oppfylles

Det er noen andre forhold som også må ligge til rette, for at det skal begynne å lyne og tordne på himmelen. Det at det er nok fuktighet er viktig, og det er da snakk om i den lavere atmosfæren. Det må også være høy duggpunktstemperatur, slik at man får en raskt fallende temperatur i takt med høyden – dette heter sor adiabatisk temperaturendring. Det er noen forhold til som også må være gjeldende, men jeg tar ikke det med her nå – da jeg er redd for at det rett og slett blir for komplisert. Dette er altså de grove trekkene, for at tordenvær oppstår.

Over hele verden

Det t at tordenvær oppstår over hele verden, er en kjent sak. Men det er områder med regnskoger som opplever hyppigst denne type vær. Det er slett ikke uvanlig at det daglig er tordenvær, og deler av Indonesia og Uganda – er områder med størst tetthet av tordenvær. Vi vet jo selv fra værforholdene hjemme i Norge, at tordenvær oppstår oftest når det er varmt vær – typisk juni-august.

Kaldfronter

Selv om det er sommerhalvåret som er mest utsatt for tordenvær, så kan det også forekomme på andre deler av året – og da i forbindelse med kaldfronter som kommer inn. Selv om de nevnte stedene i Asia og Afrika har hyppigst tordenvær, så er det typisk Midtvesten i USA som er utsatt for de farligste tordenværene på kloden vår.