Det finnes tall og noteringer på alt som skjer med været vårt. Dette er jo en av årsakene til at det legges ned så mye tid i målinger. Det er ikke mulig å ta med alle detaljer, til det er databasen for omfattende. Jeg husker når jeg var guttunge, og de flotte tropenettene vi hadde de gangen. Det var deilig å ligge i telt, eller for den saks skyld ute på terrassen. Men er det blitt færre tropenetter? Jeg har det inntrykket, men det er mulig jeg tar feil.

Tropenetter i Norge

Tropenetter

For at det skal kunne kategoriseres som en tropenatt, skal ikke temperaturen synke under 20 grader. Selv med gode dagtemperaturer, er ikke tropenetter så vanlig i Norge. Men listen over steder med de varmeste tropenettene, er allikevel lang. Dette fordi det er statistikk for mange år tilbake i tid, og ikke overraskende er det flest steder i Sør-Norge på listen.

Østfold varmest

Vi må til Halden 9.juli 1933 for å finne den varmeste natten, da var det hele 25,5 grader i Østfoldbyen. Litt overraskende ligger Makkaur fyr i Finnmark på 2.plass, der ble det målt 25,2 grader 19.juli 2018. På lik linje med rekorden fra Makkaur fyr denne sommeren, finner vi mange tropenetter inneværende år. Vi vet alle at det var en flott sommer, over store deler av landet. Sør-Norge hadde en lang og varm sommer, mens Nord-Norge måtte nøye seg med en del kortere sommer.

2018-oversikt

2018-oversikt

På lista etter Makkaur fyr, er det følgende steder målt tropenetter med temperaturer mellom 25,1 og drøye 23 grader: Surnadal i Møre og Romsdal, Birtavarre i Troms, Tofte i Buskerud, Blindern i Oslo, Sola i Rogaland, Tjølling i Vestfold, Gullholmen fyr i Østfold, Våland i Rogaland, Sandnessjøen Lufthavn i Nordland, Steinkjer og Åfjord i Trøndelag, Lurøy i Nordland, Tjøme i Vestfold. Listen er faktisk enda lenger, men dette er den øvre del av den og alt fra sommeren 2018. Den varmestes sommeren på svært mange år, og det at det er mange steder fra Trøndelag og nordover er uvanlig.

Soltimer

Dette finnes det også statistikk på, men her er grunnlaget mye dårligere. Dette fordi det ikke finnes så mange målestasjoner for soltimer, men de som finnes danner et bilde av hvordan soltimer varierer fra sted til sted.Naturlig nok finnes det ikke noen steder på listen, fra de nordlige fylkene. Her er det som kjent mørketid, statistikken er beregnet ut fra soltimer pr. år.

Oslofjorden

Det er til denne delen av landet man må reise om man vil ha flest mulig soltimer. Fra Kristiansand til Hvaler, er det desidert flest soltimer pr. år. Koster fyr har et årlig snitt på cirka 2.000 timer med sol.

Månedsstatistikk

Her kommer de nordligste fylkene svært godt ut, med midnattssol skal det mye til for å kunne matche tallene nordfra. Tromsø hadde i juli 1980, hele 430 soltimer. Dette er rekorden, på andreplass ligger også Tromsø med 395 soltimer i juni 1975. Det er ikke noen tvil om at solen er noe vi mennesker trenger, det hjelper både på helsen og humøret vårt.