Det sies og snakkes så mye om været, og noen tror på gamle værtegn. Jeg for min del tror nok det er noe i det, i gamle dager hadde de jo ikke de samme mulighetene. Det var ikke noen værmeldinger, slik vi kjenner til i dag. Utstyret for å varsle vær, var heller ikke all verden. Da måtte man benytte seg av andre metoder, og mange av disse lever og brukes den dag i dag. Ja noen ganger stemmer faktisk disse gamle værtegnene, bedre enn de moderne værprognosene som utarbeides. Det synes jeg er imponerende, men sjansen for at de ikke slår til er jo uansett ganske stor.

Værtegn

Viktige datoer hva angår gamle værtegn

Viktige datoer hva angår gamle værtegn

I dag er det mange som bare fleiper bort dette med gamle værtegn, men det er jo en grunn til at de finnes. Vi mennesker har alltid vært opptatt av været, dette fordi vi alltid har vært veldig avhengig av det. I jordbruk og fiske spesielt, og dette er jo næringer vi har levd av i mange år. 7.januar: Denne dato kalles for Eldbjørgdagen, været på denne dag varslet været for mars. Det samme gjorde været når det var Brettemesse, dato for dette var 11.januar. Om man ville vite noe om været for april, var det samme dato men man sammenliknet da været på ettermiddagen. 9.mars: Denne dato har også navnet «De førti ridderne» Det betyr at været 9.mars skulle holde seg i 40 dager fremover, ganske spenstig langtidsvarsling etter dagens parametere spør du meg. 8.juni: Dette var den siste av viktige datoer for værtegn, dagen kalles også for Medardus. Det ble sagt at været på denne dagen, skulle holde seg i de 4 neste ukene.

Skyer og fugler

Dette var viktige indikatorer for været, jeg må innrømme at jeg har hørt noen av dem selv også. Tenker da spesielt på dette med svaler, om de flyr lavt vil det mest sannsynlig komme regn. Farger og formasjoner på himmelen, gav indikasjoner på hvilket vær som var i vente. Dette ble ofte sammenholdt med fuglene, måkene trakk ofte inn over land om det var uvær i vente til havs. Det brukes navn som værtegn og naturtegn, ofte i kombinasjon med hverandre.

Værtegn som er forårsaket av været

Dette med å studere farger på himmelen, skyformasjoner, sol og måne, kan si noe om hvilket vær som er i vente. Dette er ifølge meteorologene, naturlige hendelser som været selv påvirker. Det kan si noe om været noen timer frem i tid, eller kanskje for morgendagen. Meteorologene kan støtte en del av de gamle værtegnene, om de kan forsvares faglig. Det er ikke til å legge skjul på at mye av det ikke kan forsvares faglig, selv om de ofte kan stemme. Dette er et problem mellom gamle værtegn og dagens vitenskap, både når det gjelder utstyr og ikke minst kompetanse.

Mer ustabilt

Været har nok endret seg en del, tidligere var det mer stabilt. Dette gjelder både vinter og sommer, selv om utstyret har blitt mye bedre kan det være en utfordring med riktig varsling av vær.