Det er ikke så lett å beskrive, hvordan en typisk værmelding er i dag. Dette fordi det er flere som opererer innenfor dette, og noe er ulikt men hovedinnholdet er jo det samme. Jeg må innrømme, at jeg var mer opptatt av værmeldingen tidligere. Jeg tenker da på TV eller radio, nå er det stort sett nettet som brukes, i den grad jeg bruker slike tjenester.

Værvarsling i dag

Datamaskiner

Når man tenker på hvordan utstyr som de brukte før, har dagens værmelding utviklet seg enormt. Det brukes store og kraftige datamaskiner, som ved bruk av ulike modeller regner ut hvordan været vil bli. Disse maskinene er faktisk av de kraftigste vi har i Norge, de sier litt om hvilket utstyr som er i sving for at vi skal kunne få vite noe om været.

7 millioner steder

Det sier seg selv at det ikke er mulig å varsle været, for 7 millioner steder verden rundt daglig uten bruk av høyteknologi. Bare i Norge varsles det vær, for 700.000 steder.

Datamaskiner og fysikk

Kombinasjonen av datamodeller og fysikk, er måten en datamaskin kan beskrive atmosfæren og været. Det høres enkelt ut kanskje, men det er et stort og komplisert regnestykke. Sjansen for at man bommer, er så klart alltid tilstede. Men datamaskinen regner ikke bare ut mest sannsynlig vær frem i tid, den samler også inn observasjoner av været i nåtid. Det er på grunnlag av dette at den kobler seg opp mot de ulike meteorologiske modeller, og kan regne seg ut til været frem i tid. La oss kalle det at den stiller en diagnose, av været slik det er akkurat nå. Forhold som lokasjon, temperatur, skyer og nedbør, er viktig for å beregne været. Maskinene jobber ut fra et rutenett, nesten slik man kjenner det fra kartverket.

Datamaskiner og fysikk

Korttidsvarsel

Det er langt enklere å regne ut været 2 dager frem i tid, enn et langtidsvarsel. Korttidsvarselet regnes ut ved bruk av 4 forskjellige modeller, som dekker hele landet vårt. Varslene som kommer fra datamaskinene, blir mange ganger justert av meteorologer i løpet av døgnet. Disse bruker også egne modeller til sitt bruk, for å få en mest mulig nøyaktig værvarsling. Det er helt avgjørende at meteorologene jobber med dataene, for de sitter med erfaringer og kompetanse som gjør at de kan levere et best mulig varsel.

Langtidsvarsel

Dette er naturlig nok langt mer komplisert, og det kan man ofte se av treffsikkerheten også. Vi vet alle at det ofte kan bli annerledes vær, enn det som meldes mange dager frem i tid. De bruker også langt flere modeller, og de er ærlige på at sjansene for å bomme er større.

Været er viktig for oss

Slik har det vært i alle tider, og det er nok mer viktig for oss enn det vi tror. Man kan jo selv merke forskjell både på humør og dagsform, ut fra hvilken type vær vi har. Noen er mer ømfintlig enn andre på dette, og spesielt om man har spesielle sykdommer som i ledd og muskler. Personer med mye hodepine, merker også ved enkelte værtyper.